Tvpuk

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bebek Sağlığı
  4. »
  5. Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

admin admin -
48 0

Genelde sorulan sorular arasında karma aşı ne zaman yapılır sorusu da vardır. Aşı programı ülkelere ve sağlık kurumlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, genellikle bebeklerin 2, 4 ve 6 aylıkken, ardından 15-18 aylıkken ve son olarak da 4-6 yaş arasında olmak üzere toplam üç doz olarak yapılır. Aşının ilk dozu bebeklerin 2 ayından itibaren yapılması önerilir. İkinci doz 4 ayda, üçüncü doz 6 ayda ve dördüncü doz 15-18 ayda yapılır. Karma aşı, 4-6 yaş arasındaki çocuklara da uygulanabilir.

Bebekler İçin Özel Aşılar Nelerdir?

Merak edilen sorular arasında yer alan bebekler için özel aşılar nelerdir sorusuna bakalım. Bebekler, henüz bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar. Bu nedenle bebekler, doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede aşılanmalıdır. Karma aşı ne zaman yapılır sorusunun yanında bebekler için hangi aşılar önemli sorusu da yer almaktadır.

Bunlar; Hepatit B aşısı: Bebekler, doğumdan hemen sonra hepatit B aşısı ile aşılanmalıdır. Aşı, bebeğin karaciğerinin zarar görmesini önlemek için önemlidir. BCG aşısı: BCG aşısı, tüberküloz (verem) hastalığına karşı koruma sağlamak için bebeklerin doğumundan hemen sonra yapılır. Aşı, bebeğin akciğerlerinin ve diğer organlarının enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur. Karma aşı: Karma aşı, difteri, tetanos, boğmaca, polio, hemofilus influenza B ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı koruma sağlayan bir aşıdır.

Bebeklerin rutin aşı programının bir parçasıdır ve genellikle 2, 4 ve 6 aylıkken, ardından 15-18 aylıkken ve son olarak da 4-6 yaş arasında üç doz olarak yapılır. Pnömokok aşısı: Pnömokok hastalığına neden olan bakterilere karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Aşı, bebeklerin 2, 4 ve 12-15 aylıkken yapılması önerilir. Rotavirüs aşısı: Rotavirüs, bebeklerin ishal ve kusmaya neden olan yaygın bir virüstür. Aşı, bebeklerin 2 ve 4 aylıkken yapılması önerilir.

Karma Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Aşı yaptırmak istemeyenlerin sorusu olan karma aşı yapılmazsa ne olur sorusuna bakalım. Eğer bebeklerde veya çocuklarda karma aşı yapılmazsa, bu hastalıklara karşı koruma sağlanamaz ve ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Örneğin, difteri ciddi boğaz enfeksiyonuna neden olabilir, tetanos kas spazmlarına ve solunum zorluğuna yol açabilir, boğmaca öksürük nöbetleri ve solunum sıkıntısına neden olabilir, polio kas felci ile sonuçlanabilir, hemofilus influenza B menenjit ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir, hepatit B karaciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Karma aşı ne zaman yapılır sorusuna cevap olarak birçok sebep sunulabileceği gibi yapılmazsa da birçok sebep olacağı belirlenmiştir.

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir