Tvpuk

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Beslenme
  4. »
  5. Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalıdır

admin admin -
51 0

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl olmalıdır. 9 Ay boyunca sizin ve bebeğinizin sağlığı için yapılması gerekenleri sıraladık.

Hamileliğin 1. Ayında Beslenme

Öncelikle hamileliğin ilk ayında doktor kontrolüyle birlikte folik asite başlanmalıdır. Hamile bireyin folik asite duyduğu ihtiyaç normal bir bireye göre kat kat daha fazladır. Hamilelik sürecinde folik asite duyulan ihtiyaç %50 artmaktadır.

Hamileliğin ilk aylarında folik asit içeren besinler bolca tüketilmelidir. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler daha etkilidir. Roka, Tere, Maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketerek daha fazla folik asit tüketmiş olunur.

Hamilelikte ilk aylarda gebe birey Omega 3’e ihtiyaç duyar. Omega 3 iktiyacını karşılamak için ise balık tüketmelidir. Balığın taze olması önemlidir konserve balık tüketimi yapılmamalıdır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise konservelerdir. Hamilelik boyunca konservelerden kaçınmanız gereklidir. Konserveli yiyecekler tüketmemeniz önerilir.

Hamilelik sürecinde vücut vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Doktor kontrolünde vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmalıdır.

Hamileliğin 2. Ayında Beslenme

Hamileliğin 2. Ayında sık ve az besin tüketilmesi daha sağlıklıdır. 2. Ayda genel olarak mide bulantıları başlamaktadır. Mide bulantısı başladıysa kuru besinler leblebi , grissini , zencefil tüketmek mide bulantısının azalmasına yardımcı olmaktadır. Zencefili taze olarak çaya veya yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yemeklerin yanında su tüketmek mide bulantısının artmasına neden olabilecek etkenlerdendir. Bu nedenle yemek esnasında su tüketimini azaltmanız önerilir.

Hamilelik boyunca fazla yağ ve şeker kullanımı bebeğe ve hamile bireye zararlıdır bu nedenle fazla tüketim tavsiye edilmez. Yağ ve şekerin fazla tüketimi hamile bireyin gerektiğinden fazla kilo almasına neden olmaktadır ve fazla yağ tüketimi mide bulantısının artmasını sağlayan etkenlerdendir.

Hamilelik boyunca vücuda protein alımı çok önemli etkenlerden biridir.  Günlük beslenme ve ihtiyaçlar hamileliğin ilk 3 ayında fazla artmamalıdır. Hamile birey kilolu yada obez ise ilk 3 ay boyunca hiç kilo almaması tavsiye edilmektedir. Bir diyetisyenden yardım almanız önerilir.

Hamileliğin her ayında olması gerektiği gibi 2. Ayında da su tüketimi çok fazla önem taşır. Eğer ilaç kullanmanız gerekirse kesinlikle doktorunuza danışmanız önemlidir. Hamilelik boyunca sigaradan uzak durun. Yapılan araştırmalara göre hamilelik esnasında sigara tüketimi bebek için ciddi sorunlara yol açmaktadır. Hafif yürüyüşler yapmanız, kendiniz mutlu hissedecek aktiviteler yapmanız ve stresten uzak durmanız tavsiye edilir.

Kalsiyum ihtiyacı da hamileliğin 2. Ayında çok fazla önem taşımaktadır. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için taze kaşar ve günde 1 su bardağı kadar süt tüketimi vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.

Haftanın en az iki günü taze balık tüketimine önem göstermeniz önerilir.

Hamileliğin 3. Ayında Beslenme

Hamileliğin 3. Ayında da folik asit tüketimine devam edilmesi tavsiye edilir. Kuru baklagiller ve tahıllar beslenmemizden eksik olmamalıdır. Hamileliğin 3. Ayında olduğundan fazla karbonhidrat alımı bebeğin doğum riskine sebep olabilmektedir bu nedenle fazla besin tüketmemeye dikkat edilmelidir.

Hamileliğin 3. Ayında da Omega 3 tüketimi oldukça önemlidir. Vücudun Omega 3 ihtiyacını balık , yeşillik ve ceviz tüketerek karşılayabiliriz. Ara öğünlerde 2 tane tam ceviz yenilmesi faydalı olacaktır. Hamileliğin 3. Ayında olduğundan daha fazla duygusal olabilirsiniz bu nedenle duygusallığa faydası olan B vitamini tüketiminizi arttırmanız duygusallığa iyi gelebilmektedir. Hamilelik sürecinde normal kahve tüketmek yerine kafeinsiz hazır gronül kahve tüketilmesi daha sağlıklı olmaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Beslenme

  1. Ayda miğde bulantısı çeken çoğu annne adayı 4. Aya geldiğinde bu sorundan kurtulmaktadır.
  2. ayda folik asit alımı da doktor kontrolü ile sona ermektedir. Eğer kramp sorunu ile karşı karşıyaysanız magnezyum ve potasyum içeren gıdalar tüketmeniz kramplara faydalı olacaktır. Kuru baklagiller , tam buğday ekmeği ve kuru yemişler magneyum ve potasyum taşır.

Her gün en az 1 avuç kadar kuru yemiş tüketmeye özen gösterin. günde 4 dilim tam buğday ekmeği günlük potasyum ihtiyacını karşılamaktadır.

Hamilelik sürecinde dengeli ve sık sık beslenmek çok fazla önem taşımaktadır. Günde en az 10 – 15 bardak su tüketimi sağlanmalıdır.

Hemoroid ve kabızlık sorununuz varsa posalı gıdalar tüketmelisiniz her gün 1 bardak kefir, probiyotik kalsiyum ve protein ihtiyacımızı karşılar.,

Hamileliğin 5. Ayında Beslenme

Hamileliğin 5. Ayında da Omega 3 alımı oldukça önemli etkenlerdendir. Bu aylarda su alımı da oldukça önem taşımaktadır. Gün içerisinde 2,5 – 3 litre su tüketimi sağlanmalıdır eğer gaz şikayetiniz varsa su tüketimini yemeklerde değil aralade yapmanız faydalı olacaktır. Bu aylarda mide yanması veya reflü gibi sorunlar da başlayabilmektedir reflünüz varsa çok acı, ekşi ve asitli besinlerden uzak durmanız önerilmektedir.

  1. ay itibarı ile kilo alımı da oldukça hızlanmaktadır. Sigara ve stresten uzak durulmalı ve doğal beslenmeye önem verilmelidir.

Hamileliğin 6. Ayında Beslenme

Hamileliğin 6. Ayından itibaren ihtiyaçlar ve kilo alımı artmaktadır. 6. Aydan itibaren yumurta, kırmızı et, hindi eti ve kuru baklagiller tüketilmelidir. C vitamini alımının artması gereklidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kivi, turunçgiller gibi C vitamini içeren ürünler tüketilmelidir.

Hamileliğin 7. Ayında Beslenme

Hamileliğin 7. ayından itibaren probiyotik alımı önemlidir. Probiyotik içeren yoğurt veya kefir gibi besinleri tüketebilirsiniz

  1. aydan itibaren daha fazla c vitamini tüketilmeli. bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkayın ve sirkeli suda bekletin. Hamileliğin bu aylarında çinko alımı da ayrıca önem taşımaktadır. Özellikle kahvaltıda veya ara öğünlerde yulaf ve süt karışımı tüketimi önemlidir. Çinko alımı bebeğin bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Hamileliğin bu aylarında beslenmeye daha çok dikkat edilmelidir. Çok fazla kilo almayacak şekilde yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

Hamileliğin 7. Ayında da ortalama 2,5 – 3 litre su tüketilmesi anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli etkenlerdendir.

Hamileliğin 8. Ayında beslenme

Hamileliğin 8. Ayında genel olarak anne adaylarında ödem sorunu başlamaktadır. Ödeme karşı fazla miktarda tuz ve şeker kullanımından kaçınılmalıdır ve ödem atıcı bazı ürünler kullanılmalıdır bu ürünlerden bazıları ananas, kivi ve yaban mersini tüketimi ödem atmaya yardımcı besinlerdendir. Bol miktarda su tüketmek de ödem atmaya yarayan özelliklerdendir.

Hamileliğin 8. Ayında gaz şikayetiniz varsa gaz yapan besinlerden kurubaklagiller, brokoli, ve lahana gibi kükürtlü sebzeler gaz yapabilir. Hamileliğin 8. Ayında kalsiyum alımı da oldukça önem taşımaktadır. Kalsiyum anne adayının ve bebeğin kemik sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Öğlen ve akşam birer kase yoğurt arada bir bardak süt ve kahvaltıda tüketilen peynir kalsiyum ihtiyacımızı karşılar. Bu aylarda c vitamini alımı oldukça önem taşımaktadır. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kivi C vitamini bakımından oldukça zengindir anne bireyinin bu ürünleri tüketmesi vücudunun ve bebeğin C vitamini ihtiyacını karşılayacaktır.

Gebelik sürecinde çok fazla a vitamini alınması tavsiye edilmez. Karaciğerde özellikle fazla miktarda A vitamini olduğu için A vitamininin fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Tatlandırıcı içeren light besinlerden de hamilelik boyunca uzak durmalısınız.

Hamileliğin 9. Ayında Beslenme

Hamileliğin 9. Yani son ayında besin tüketimine ve miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bu aylarda da su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. 9. Ayda bağışıklık sistemi, kabızlık ve hemoroid için probiyotiklerin tüketilmesi önemlidir. Probiyotik ihtiyacını karşılamak için her gün 1 bardak kadar kefir tüketilmelidir.

Bebeğin beyin gelişimi için Omega 3 ve B12 desteği oldukça önemlidir. Omega 3 için haftanın 2 – 3 günü balık tüketilmeli ara öğünlerde ise ortalama 2-3 adet ceviz tüketilmelidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir