Tvpuk

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Hamilelik
  4. »
  5. Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılmalı?

Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılmalı?

admin admin -
38 0

Kadınlar için hem ruhsal hem de fizyolojik değişiklikleri barındıran hassas ve özel bir süreç olan hamilelik döneminde hangi testler yapılmalı? Bu dönemin temel amacı annenin ve bebeğin sağlığının korunması ve rahat bir doğumun gerçekleştirilmesidir. Amaca ulaşılabilmesi için de hamilelik döneminde bazı testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Peki Hamilelikte Hangi Testler Yapılmalıdır nelerdir?

Beta HCG

Beta HCG testi kadının hamile olup olmadığı belirler. Bu hormon ilk tespit açısından önemlidir. Fakat bazı hastalık durumları içerisinde de bu hormonun değeri yükselebileceğinden tek başına hamileliğin ispatı değildir. Testin pozitif olması ayrıca kan ve idrar testlerinin de yapılmasını gerektirir.

Hamile Ultrasonografi (USG)

USG; ses dalgaları yoluyla vücut içerisindeki organların görüntülenmesini sağlayarak; fetüs boyutunu ve pozisyonunu değerlendirmek, hamilelik haftasını hesaplamak, organlarda anormal bir durum olması durumunda bunun tespiti sağlamak, amniyotik sıvının yeterlilik miktarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilir.

Kan Grubu Tayini

Hamilelik ilk kontrol muayenesinde yer alan test; annenin Rh değeriyla babanın Rh değerinin uyuşmaması sonucunda meydana gelir. Örneğin; anne Rh (–), baba Rh (+) ise ilk bebek Rh+ olduğu takdirde hamilelik dönemi için hiçbir risk söz konusu değildir. Fakat ilk bebeğin Rh (+) olması annede Rh faktörüne karşı antikorlarının gelişmesine neden olacağı için risk değeri ikinci hamilelikte artmaktadır.

Tam Kan Sayımı (Hemogram)

Tam kan sayımı testinde hamile kadının genel sağlık durumu değerlendirilir. Annede, infeksiyon, lösemi gibi çok çeşitli hastalıkların tanısı bu test ile tespit edilmektedir. Tam kan sayımı testi ile lökosit (beyaz küre), eritrosit (kırmızı küre), hemoglobin, hematokrit, platelet (trombosit) sayımı gerçekleştirilir.

Kan Biyokimyası

Hamile kadınlarda bulunan enzimler, elektrolitler, yağlar, hormonlar, şekerler, proteinler, vitaminler ve mineraller dahil tüm kimyasalların tespitine yönelik uygulanır. Bu test vücudun genel durumu hakkında bilgi verdiği için hamilelik döneminde tespit edilecek bilgilerle alınacak önlemler anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir.

TORCH Taraması

Bu testin amacı vücutta varsa enfeksiyon hastalıkların tespiti için yapılmaktadır. Hamilelik döneminde enfekte durumların olması fetusta doğumsal defekt veya ölümüne neden olabileceği için bu testin yapılması iyi olacaktır. Hamileliğin ilk 10 haftası içerisinde bu testin yapılması yararlı olacaktır.

Tam İdrar Tahlili

Bu test sayesinde; idrarda lökosit olarak tanımlanan iltihap hücreleri, bakteriler, nitrit, eritrosit yani kan hücreleri, vücutta yeterli su bulunup bulunmadığını belirleyen idrarın yoğunluğu ve ayrıca görülmemesi gereken şeker ve protein değerleri incelenir. Hamilelik döneminde hormanal ve mekanik etkiler nedeniyle enfeksiyon riskleri artacağından yapılacak test önemlidir.

PAP Smear (Sürüntü) Testi

Rahim ağzı kanseri ve öncüsü lezyonların taranmasında önemli bir testtir. İdeal test zamanı hamile kalmaya karar verildiği dönem içerisinde bu testin yapılması olsa da hamilelik sürecinde testin yapılması bebek sağlığı hiçbir şekilde riske etmez.

Hepatit B, Hepatit C ve AIDS (HIV) Taraması

Karaciğer hücrelerinden kana salınan virüsün ürettiği bir viral protein olan Hepatit B ve C karaciğere zarar vermektedir. AIDS virüsü taşıyıcısı olan anneler bebeğe virüsü aktarabilmektedir. Bu risk; hamilelik döneminde, doğum sırasında ve doğum sonrası dönemde devam etmektedir. Önlemlerin alınması ve sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için bu testlerin yapılması önemlidir.

Tiroid Fonksiyon Testi

Hamilelik dönemindeki kadınlarda tiroid hastalığını tespit etmek ve gerekli olması halinde tedaviye başlamak için uygulanması gereken önemli bir testtir.

Tüm hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır Anne adayının şikâyetlerine göre değişir ve gerekli görülen testler tekrarlanır ya da farklı testler yapılabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir